Okazuje się, że niektóre owoce i warzywa prawie wcale nie chłoną pestycydów ani innych szkodliwych substancji z gleby i powietrza! Udowodnili to naukowcy z amerykańskiej organizacji non profit EWG (Environmental Working Group). Wykazali, że kumulowanie różnych toksycznych środków uzależnione jest od budowy tkanek warzyw i owoców. Niektóre rośliny mają tak szczelne tkanki, że są one jak naturalna bariera ochronna przed różnymi świństwami!
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >