Kremy, serum, olejki, zabiegi u kosmetyczki czy inne cudowne terapie obiecują zatrzymanie czasu i zachowanie gładkiej skóry. Jednak nie od dziś wiadomo, że wszelkie smarowidła działają tylko powierzchniowo i jeśli przynoszą jakieś efekty, to na krótko. By rzeczywiście opóźnić starzenie, musisz działać od wewnątrz!
Co jeść, by zachować młodość?
Oprócz zdrowych produktów gruboziarnistych, zielonych, czerwonych i fioletowych warzyw (najlepsze źródła antyoksydantów), fasoli, tłustych ryb oraz podrobów, w twoim codziennym jadłospisie nie może zabraknąć migdałów, awokado i oleju rzepakowego.
Te trzy produkty to niezawodny oręż w walce ze zmarszczkami. Dostarczają witamin młodości (E, B), zdrowych nienasyconych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy, dzięki czemu przyspieszają odnawianie się komórek, chronią skórę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, przesuszaniem i tworzeniem się zmarszczek.
Dodatkowo zaprzyjaźnij się z mniszkiem lekarskim i pokrzywą (mogą być suszone) – to zioła, które mają niezwykłą odmładzającą moc. Dzięki temu, że oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają odporność, pobudzają przemianę materii i regenerację organizmu.
Już po kilku tygodniach popijania winka z mniszka i odwaru z pokrzywy, czy choćby naparu z tych ziół, cera staje się gładsza i bardziej świeża.
Eliksiry młodości:
* Koktajl z mniszka i migdałów
Weź po garści suszu z mniszka i pokrzywy, zalej dwiema szklankami zimnej wody i zagotuj. Pozwól mieszaninie wrzeć przez kilka minut, po czym zdejmij odwar z ognia, odstaw na chwilę, a potem przecedź. Przestudź – płyn nie powinien być gorący. Następnie dodaj do niego łyżkę miodu, pół szklanki mleka migdałowego lub zwykłego i łyżkę płatków migdałów oraz połówkę dojrzałego awokado. Całość zmiksuj na gładki koktajl.
Pij go codziennie, najlepiej przed południem.
* Owsianka przeciwzmarszczkowa
2 łyżki prażonych płatków owsianych zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5 minut, by napęczniały. Weź pół awokado, łyżeczką wybierz miąższ i dołóż do płatków. Następnie dodaj łyżkę oleju rzepakowego, pół rozgniecionego ząbka czosnku, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec posyp łyżeczką płatków migdałowych.
Tę niezwykle odżywczą owsiankę możesz jeść na śniadanie, ale też jako danie obiadowe.
Alicja Majewska
fot. shutterstock
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >