Kiedy chrześcijańscy misjonarze przybyli w XVI wieku do Ameryki Południowej, zdumieli się widokiem niezwykłej rośliny – niektóre jej części przypominały im gwoździe, młotek i koronę cierniową na głowie Chrystusa podczas ukrzyżowania. Nazwali ją z łaciny Passiflora edulis – umęczony kwiat.
Jej owoc to znany dziś na całym świecie passion fruit, czyli męczennica jadalna, zwana także marakują.
Męczennica słynie wśród ezoteryków: jej korzeni używali szamani do przyrządzania eliksirów, które wzmacniały wizje. W homeopatii używa się jej do tworzenia wyciągów pomagających na bezsenność.
Poza tym marakuja ma mnóstwo antyoksydantów – czyli hamuje procesy rakowe – a także potasu, który utrzymuje nasze żyły w doskonałym stanie. Jest też podnosząca odporność witamina C i doskonała na wzrok witamina A.
Prawdziwie cudowna roślina!
LO
for. shutterstock
Im bliżej pełni Księżyca, tym większe emocje i... kulinarne zachcianki. Na pełnię w Baranie zrób kokosowe curry z białą rybą
Pełnia w Baranie to istny ogień emocji i... kulinarnych doznań. Ta faza Księżyca uściśli się na linii Baran-Waga, więc zaczerpnijmy z obydwu żywiołów – ognia i powietrza. Zróbmy kokosowe curry z białą rybą i warzywami.
Czytaj dalej >