* Dla blondynki
Idealna będzie płukanka z kwiatu rzymskiego rumianku. Nada włosom piękny połysk, rozjaśni je delikatnie i doda puszystości przetłuszczającym się włosom.
Dwie garści kwiatu rumianku zalej litrem wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 20 minut. Przecedź i dodaj łyżeczkę miodu. Spłucz tym płynem włosy, a potem przeczesz je grzebieniem.
* Dla brunetki
Aby ciemnym włosom dodać pięknego blasku, warto wypłukać je w wywarze z kory dębu. Dwie łyżki kory gotuj przez 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu w litrze wody. Potem odcedź i spłucz nim umyte włosy.
Jesień w ajurwedzie to czas roślin, które nabierają leczniczej goryczki. Cierpki smak zawdzięczają taninie
Nadchodzi czas roślin, które o tej porze roku nabierają leczniczej goryczki. Przygotuje nas ona na zimną, mokrą porę i nie pozwoli się rozchorować. Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi.
Czytaj dalej >