Zawierają kwas foliowy, który wzmacnia serce i mózg, dużo jest w nich potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. A potas plus magnez i sód sprawią, że doskonale odkwaszają organizm. Pomagają też leczyć anemię oraz są cudownym, ale to naprawdę cudownym lekiem na wątrobę.
Buraki można gotować, piec, jeść na surowo. Jednak najlepszy i najzdrowszy jest sok z buraka, który potrafi oczyszczać krew. Należy wymieszać go z sokiem jabłkowym lub marchwiowym w proporcji 1:1. Trzeba go pić na czczo przez 3–4 tygodnie.
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >