Działa na mózg jak odżywka. Można, a nawet należy go jeść przed egzaminami i wysiłkiem fizycznym, ponieważ poprawia koncentrację, nie rozleniwia i nie usypia jak produkty z białej mąki.
Nie daje też uczucia ciężkości w brzuchu. A wiadomo, że im ciężej na żołądku, tym trudniej wchodzi do głowy wiedza.
Amarantus powinny też pałaszować osoby uczulone na gluten, bo szarłatowe ziarna są od niego całkowicie wolne. Dobrze też zrobi nerwusom i sercowcom, bo jest źródłem magnezu.
No i powinien być absolutnym hitem wśród seniorów, jako że ma 10 razy więcej skwalenu i antyoksydantów niż odmładzająca oliwa z oliwek.
Jak jeść szarłat?
Kupisz go pod postacią ziaren, płatków, mąki i tzw. poppingu, czyli prażonych ziaren. Popping każdy może zrobić sam, wystarczy uprażyć ziarenka na suchej patelni. Wtedy amarantus nabiera lekko orzechowego posmaku i nadaje się do potraw słodkich i słonych.
Z powodzeniem może zastąpić też płatki śniadaniowe i muesli. Świetnie wypada w roli dietetycznego małego co nieco. W sam raz na drugie pożywne śniadanie do szkoły.
Ciasteczka z amarantusem
● 50 g mąki z amarantusa
● 20 g zmielonych otrębów owsianych
● 6 białek jajek i 2 żółtka
● 10 g odtłuszczonego kakao
● 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
● szczypta soli
● łyżeczka stewii lub ksylitolu rozpuszczona w odrobinie wody
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj żółtka i rozpuszczoną stewię. Delikatnie wymieszaj z mąką z amarantusa i otrębami, kakao i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładaj masę (na kształt ciasteczek) i piecz około kwadransa.
KS
fot. shutterstock
Jak dobrać ekspres do swoich potrzeb? Przewodnik zakupowy
Domowy ekspres do kawy to niezwykła wygoda dla miłośników tego gorącego napoju. Na rynku masz do wyboru różne typy urządzeń, dlatego ważne jest dopasowanie go do własnych potrzeb oraz upodobań. To niełatwa decyzja, dlatego przedstawiamy praktyczne podpowiedzi, dzięki którym uda Ci się wybrać idealny ekspres.
Czytaj dalej >