W Polsce ta odmiana raka zabija prawie 7 tysięcy kobiet rocznie, a dwa razy tyle pań z nim walczy. Konieczna jest profilaktyka: regularne comiesięczne samokontrole, usg. piersi, a po 40. roku życia mammografia (przypominamy, że październik jest miesiącem walki z rakiem piersi, a jej symbolem – różowa wstążeczka).
Gdy w rodzinie zdarzyły się zachorowania na ten nowotwór, lepiej być pod stałą opieką lekarza, który kieruje na badania już 20-letnie kobiety. Wielką rolę odgrywa też dieta. Naukowcy z USA polecają chrupanie orzechów włoskich.
Związki w nich zawarte – nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy między innymi z grupy E i B – wzmacniają organizm i pomagają powstrzymać rozwój choroby. Wystarczy zjadać dwie garście orzechów dziennie.
KR
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >