* Problem z przestawieniem się na postne pożywienie mogą mieć osoby, u których przez wiele lat dieta była zbyt monotonna.
Są ludzie, którym wręcz szkodzą płatki owsiane. Nic dziwnego, jeśli wcześniej ich nie jedli – organizm jest pozbawiony enzymów do ich przetworzenia. Nie należy więc robić niczego na siłę. Najlepiej jeść na początku bardzo małe porcje, żeby organizm miał czas na rozpoznanie innego pożywienia i przygotował się do jego trawienia.
* Jeśli dokucza ci głód, jedz pomiędzy posiłkami ugotowane warzywa, a w przypadku mocnego głodu wypij ciepłą herbatkę z korzeni mniszka lekarskiego (mleczu). Herbatka zaparzona z saszetki lub pół łyżki ziela na szklankę wrzątku ma gorzki smak, ale jest doskonałą odżywką dla wątroby. Można też małymi łykami popijać herbatkę z rumianku. Warto też żuć nasiona kopru włoskiego. A ci, co lubią płatki owsiane, mogą z nich przygotować zupę-papkę: do garnka wsyp kilka łyżek płatków, wlej pół szklanki wrzącej wody, zaparzaj pod przykryciem przez kilka minut, jedz ciepłą i długo przeżuwaj.
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >