Odkwaszanie organizmu - klucz do zdrowia, urody i dobrego samopoczucia
Co odkwasza organizm? Z tego tekstu dowiesz się:
- jakie są skutki zakwaszenia organizmu
- jakie produkty żywnościowe zmniejszają pH organizmu powodując zakwaszenie
- co jeść i pić, jaki tryb życia prowadzić, by nie zakwaszać organizmu
Idealna równowaga pH organizmu jest równa odczynowi 7,365. Można to sprawdzić, badając mocz albo ślinę papierkiem lakmusowym, ale z pewnością u każdego z nas jest zaburzona, a pH organizmu niższe niż powinno. PH bowiem zmienia się w ciągu doby, ale wystarczy utrzymywać je w okolicach 7, by zapewnić sobie świetne samopoczucie, kondycję i nie martwić się, że zachorujemy. Łatwo powiedzieć! Zwykle życie w biegu, stres, nie zawsze przemyślana dieta i przekąski, szybko doprowadzają do zbyt kwaśnego pH (6 i mniej), z którym ciało nie jest w stanie samo sobie poradzić.
Skutki zakwaszenia organizmu
Gdy zakwaszenie rośnie, pojawiają się problemy z koncentracją i pamięcią, bóle i zawroty głowy, bóle mięśni, osłabienie, ciągłe zmęczenie i senność. Z drugiej strony wzrasta też drażliwość. Tyjemy w oczach, spada odporność – łatwo się przeziębiamy i łapiemy alergie, pojawiają się mdłości, bóle brzucha, zgaga, biegunki lub zaparcia, wzdęcia.
Niespodziewanie możemy zacząć odczuwać nawet bóle reumatyczne i artretyczne, zauważamy suchość i ziemistość skóry, wysypki, cienie pod oczami, włosy też mogą bardziej wypadać, stawać się matowe i suche, a paznokcie łamliwe. Długotrwałe zakwaszenie i związany z nim groźny spadek odporności, mogą prowadzić do bardzo poważnych chorób, m.in. nowotworów!
Co nas zakwasza?
- nadmiar produktów pszennych – makarony, pieczywo
- ciastka i inne słodycze
- zbyt dużo nabiału, jaj i mięsa na co dzień
- keczup, majonez, konserwy
- słone przekąski (np. chipsy, paluszki, krakersy)
- słodkie napoje
- duże ilości kawy i czarnej herbaty
- stres, siedzący tryb życia, papierosy, alkohol