Czy istnieje cierpki smak?
Cierpki smak tak naprawdę smakiem nie jest, a bardziej... doznaniem. Nie jest bowiem odbierany przez kubki smakowe. Jest wrażeniem, które w ustach przechwytują włókna czuciowe, następnie przenosząc je do mózgu. Cierpkość może wydawać się kwaskowa lub gorzkawa, ale jej główna cecha to uczucie ściągania i wysychania języka i podniebienia, które wykrzywiają usta. Raz w roku stań się jej koneserem!
Cierpki znaczy suchy – i bez chorób!
Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele, dlatego pod kątem smaku dobiera zioła i pokarmy do każdej choroby i dolegliwości. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi: jest suchy, ściągający, zimny, ciężki, dzięki czemu wycisza Pitta i Kapha, a zaostrza Vata. Jak więc działa?