Według tradycyjnej medycyny chińskiej poszczególne pokarmy mają różne właściwości termiczne. I tak niektóre z nich uznawane są za gorące, inne za ciepłe, kolejne za neutralne, wychładzające i – wreszcie – za zimne. Idealny posiłek powinien zawierać w sobie wszystkie temperatury dobrane w odpowiednich proporcjach. Ale co zrobić, kiedy na dworze jest 30°C w cieniu? Można tak skomponować menu, by było zdrowe i orzeźwiające.
Co jeść?
Zbytnie wychłodzenie jest przez Chińczyków uważane za niezdrowe, ponieważ niszczy życiodajną energię qi i powoduje powstawanie w organizmie śluzu. Dlatego przez chłodną część roku chińscy lekarze nie polecają jedzenia niegotowanych warzyw lub owoców i picia surowej wody.
Ale latem, które samo w sobie jest we władaniu żywiołu ognia, rozgrzewającej siły yang, możesz sobie na to pozwolić! W ten sposób zachowasz równowagę termiczną w organizmie.
Wystarczy tylko, żebyś na podstawę posiłków wybierała potrawy neutralne termicznie. Są to: fasola czerwona i szparagowa, groch, marchew, kapusta, mleko, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łosoś, rodzynki, śliwki. A do tego dodawaj pokarmy chłodne i zimne. Są to warzywa i owoce sezonowe (uwaga, wyjątkami są „gorący” czosnek i „rozgrzewające” cebula, por, morele i brzoskwinie), a także pszenica, biały ryż, tofu, mięso z kaczki oraz ryby.
Szczególną uwagę zwróć na pomidory, groszek zielony, paprykę i pieczarki. Te ostatnie dodawaj do potraw mięsnych, których generalnie powinnaś unikać podczas gorących dni. Ale kto oprze się przez całe lato choć jednemu szaszłykowi z grilla?
Poza tym pieczarki nie tylko mają działanie odświeżające, ale też czynią potrawy mięsne bardziej lekkostrawnymi i przeciwdziałają tworzeniu się toksycznych złogów.
Mięsne potrawy możesz ochłodzić, gotując je z owocami, warzywami i algami. Albo po prostu podając z surówkami. I koniecznie z dodatkiem kaszy jaglanej, która mimo iż ma naturę lekko ocieplającą, to odświeża krew, jednocześnie pozbywając się wilgoci z organizmu tworzącej się przy dużej ilości wychładzających pokarmów.
Co pić?
Oczywiście wodę mineralną (najlepiej chłodną, ale nie lodowatą), niezbyt duże ilości zielonej herbaty (bardzo silnie wychładza organizm, nie powinnaś z nią przesadzać!), świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. A oprócz tego serwuj sobie i rodzinie ciepłą herbatkę miętową. W gorącym Egipcie czy Maroku to niemal napój narodowy.
Na te potrawy uważaj!
Działanie gorące i rozgrzewające mają: masło, kurczak, wołowina, ryby wędzone, pieprz, kawa, czekolada, curry i chilli. Stosuj je, ale z większym umiarem niż jesienią czy zimą.
Pola Malia