Pomidory z puszki należy zagotować – zrobić z nich sos albo zupę. Wówczas osiągniemy największą ilość likopenu – związku chemicznego, który chroni przed zawałem serca, miażdżycą i najróżniejszymi nowotworami, m.in. rakiem prostaty czy piersi. Co prawda, likopen znajduje się także w owocach dzikiej róży, arbuzach i grejpfrutach, jednak ten z pomidorów jest najlepszy (należy je tylko przetworzyć). Można jeść także pomidory świeże, ale tylko w sezonie, i koniecznie trzeba je polać oliwą z oliwek. Wtedy likopen wchłonie się do organizmu.
Jesień w ajurwedzie to czas roślin, które nabierają leczniczej goryczki. Cierpki smak zawdzięczają taninie
Nadchodzi czas roślin, które o tej porze roku nabierają leczniczej goryczki. Przygotuje nas ona na zimną, mokrą porę i nie pozwoli się rozchorować. Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi.
Czytaj dalej >