Dieta dla grupy krwi 0
Grupa krwi 0
Szlachecka, bo najstarsza ze wszystkich znanych grup krwi. Wiadomo, że płynęła w żyłach naszych najstarszych przodków. Jeśli masz tę grupę krwi, możesz się uważać za szczęściarza! Osoby z zerem w książeczce zdrowia są wyjątkowo oporne na zakażenia nie tylko wirusowe, ale też bakteryjne oraz pasożytnicze. Najrzadziej ze wszystkich grup chorują na chorobę Alzheimera, raka trzustki i żołądka. Poważne badania naukowe wykazały, że grupy krwi inne niż 0 posiadają wyższy poziom białek związanych z jej krzepnięciem. Tak więc ryzyko powstania zakrzepu i zawału lub udaru jest u posiadaczy grupy 0 niższe (w porównaniu do innych grup). Silny układ immunologiczny może jednak odbić się niekorzystnie na Twoim zdrowiu i rozwinąć się w chorobę autoimmunologiczną, więc bacznie obserwuj swój organizm.
Dieta dla 0
Ponieważ nasi przodkowie żywili się mięsem i produktami odzwierzęcymi, uważa się, że dieta mięsna (najlepiej ekologiczna!) jest korzystna dla Zero.
Jedz: produkty białkowe, jak fasola adzuki i pinto, mięso z ekologicznego chowu, masło klarowane, z warzyw: jarmuż, dynię, cebulę, szpinak, paprykę.
Unikaj: zbóż jak owies, pszenica i mąka pszeniczna, kuskus, owoców, z warzyw: szczawiu, bakłażana, kalafiora.
Dieta dla grupy krwi A
Grupa krwi A
Chronologicznie druga. Powstała, gdy nasi „dziadkowie” łowcy przeszli w etap zbieractwa i koczownictwa, zwiększając udział roślin w jadłospisie. Jeśli Twoja grupa krwi to A, możliwe że dokuczają Ci sprawy związane z trawieniem – masz zaparcia, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, refluks. Niestety, masz do 21 proc. większe ryzyko cukrzycy typu 2 niż twoi koledzy z grupą krwi O i o 15 proc. wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca. Dbaj o nie.
Dieta dla A
Najkorzystniejszy będzie wegetarianizm.
Jedz: zboża jak gryka, amarantus oraz owies, produkty z ekosoi włącznie z tofu, owoce, najlepiej z małą ilością cukru.
Unikaj: produktów z mleka krowiego, mięsa (poza dorszem i pstrągiem).