To jednak nie oznacza, że przez parę dni w miesiącu jesteśmy skazane na opuchnięte nogi i za ciasne ubrania. Podpowiadamy, co jeść w określone fazy Księżyca.
Księżyc zmierza do pełni (najbliższa będzie 12 listopada).
Organizm intensywnie się regeneruje, więc przemiana materii staje się wolniejsza. Dzięki temu więcej przyswaja niż spala. Dlatego w tym czasie lepiej zapomnieć o wszelkich słodkościach, bo na długo zostaną w biodrach. Ponieważ organizm zaczyna coraz bardziej gromadzić wodę, zastąp w swoim jadłospisie:
• kawę naturalną (także bezkofeinową) ➜ zbożową;
• herbatę ➜ naparami ziołowymi, jak herbatka z liści brzozy, korzenia kopru czy skrzypu;
• cukier, miód, syropy, dżemy ➜ bananami, rodzynkami, daktylami;
• sól ➜ przyprawami naturalnymi, na przykład cząbrem;
• masło, margarynę, mięsa, wędliny, majonez ➜ olejami roślinnymi, rybami, grzybami, tofu i innymi produktami sojowymi;
• białą mąkę, pieczywo i ryż ➜ brązowym ryżem;
• alkohol ➜ sokami owocowymi.
Pierwsze śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 4 plasterki chudej wędliny, jajecznica na pomidorach i szczypiorku.
Drugie śniadanie: duży kubek kefiru z łyżką pestek słonecznika, dyni i rodzynków.
Obiad: zraz wołowy z cebulką usmażony na łyżce oliwy, 1 kartofel, miseczka gotowanych buraków i szpinak.
Kolacja: talerz brokułów po sycylijsku (przepis poniżej).
Brokuły po sycylijsku
•1 kg brokułów •20 czarnych oliwek bez pestek •6 filetów anchois •75 g pikantnego sera półtłustego, np. kaszkawału •2 cebule •8 łyżek oliwy •250 ml czerwonego wytrawnego wina •szczypta soli
Brokuły umyj, podziel na małe różyczki, usuń liście i twarde końcówki łodyg. Posiekaj anchois, pokrój ser na cienkie plasterki, a oliwki w talarki, posiekaj cebulę. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami brokuły, przesypując je pozostałymi składnikami – ostatnią warstwą powinien być ser. Skrop oliwą, posól, dodaj wino i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze około 170°C.
Poznaj księżycowy horoskop tygodniowy.
Księżyc jest w pełni.
W tym czasie organizm zatrzymuje najwięcej wody. Jesteś opuchnięta, podenerwowana i wybuchowa, brakuje Ci sił. Przez trzy kolejne dni, gdy tarcza Księżyca jest pełna, jedz makarony, pełnoziarnisty ryż i ziemniaki (uspokajają). Z warzyw i owoców wybierz te, które ułatwiają wydalanie wody z organizmu, a więc: bakłażany, szparagi, seler, pietruszkę, ogórki, groch, fasolę oraz truskawki i wszelkie jagody, banany, arbuz, cytrusy.
Pierwsze śniadanie: grahamka z masłem i grubym plastrem żółtego sera oraz ogórkiem, twarożek z miodem.
Drugie śniadanie: miseczka jagód z kefirem i cukrem, banany w cieście.
Obiad: talerz spaghetti z sosem warzywnym z dodatkiem bakłażana, posypany natką pietruszki, mizeria, szklanka nektaru bananowego.
Kolacja: ryż z tuńczykiem w oleju, posiekanym selerem i kukurydzą; sałatka z pomidora, cebuli, ogórka i papryki doprawiona odrobiną oliwy oraz sokiem z cytryny.
Kiedy Księżyca ubywa, czyli po pełni.
Zaczynasz tryskać energią i stajesz się bardziej twórcza. To dobry okres dla tych, które chcą schudnąć, bo apetyt teraz niespecjalnie dopisuje. Wybieraj owoce i warzywa, które ułatwiają trawienie: kapustę we wszelkich odmianach, brukselkę, kalafior, fasolę, ziemniaki, gruszki, śliwki świeże i suszone, ananasy.
Pierwsze śniadanie: miseczka sałatki owocowej, bułka z sezamem, 2 plasterki żółtego sera, liście sałaty.
Drugie śniadanie: jogurt z kawałkami gruszki i moreli.
Obiad: grillowany łosoś, pieczone ziemniaki, 25 dag brukselki albo kalafiora.
Kolacja: 10 dag smażonej wątróbki kurzej z cebulą i jabłkiem, kromka razowca, surówka ze świeżej kapusty.
Kiedy Księżyc jest w nowiu (najbliższy nów będzie 26 listopada).
Organizm przystępuje do gruntownego samooczyszczania, pozbywa się złogów i toksyn, nadmiaru tłuszczu i cholesterolu. Jesteś w świetnej formie psychicznej i wydajnie pracujesz. To doskonała pora na jednodniowe kuracje oczyszczające oparte na owocach jednego rodzaju: jabłkach, bananach, cytrusach, winogronach oraz sokach. W czasie nowiu warto zamienić ziemniaki na kasze.
Księżycowy horoskop na listopad.
Pierwsze śniadanie: miseczka kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym, szklanka soku z winogron.
Drugie śniadanie: miseczka ryżu pieczonego z jabłkami.
Obiad: miseczka pęczaku z łyżką oliwy i duszonymi grzybami z cebulką.
Kolacja: naleśniki z jabłkami i banan.
Koktajl wzmacniający
Przy uczuciu osłabienia, przygotuj sobie ten napój i pij raz dziennie.
Zmiksuj:
•1 łyżkę stołową lecytyny,
•3 kapsułki pałeczek kwasu mlekowego
•1 łyżkę stołową drożdży piwnych
•pół szklanki mleka
•2 łyżki dowolnych owoców.