Dieta satwiczna, która ma swoje korzenie w ajurwedzie, pomoże nam zwłaszcza wtedy, gdy czujemy się wytrąceni z równowagi (z powodu infekcji czy stresu). To prosta dieta wegetariańska, oparta na produktach naturalnych. Zawiera świeże owoce i warzywa, pełne ziarna zbóż, orzechy i nasiona, niewielką ilość świeżego mleka krowiego, czyste soki owocowe i warzywne, herbaty ziołowe, ghee, maślankę i miód.
Jesień w ajurwedzie to czas roślin, które nabierają leczniczej goryczki. Cierpki smak zawdzięczają taninie
Nadchodzi czas roślin, które o tej porze roku nabierają leczniczej goryczki. Przygotuje nas ona na zimną, mokrą porę i nie pozwoli się rozchorować. Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi.
Czytaj dalej >