Ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jeśli nie chcesz narażać swojego serca na potyczki z wysokim cholesterolem, zaproś do swojego menu pieczone tofu z sałatką w sosie musztardowo-miodowym.
Składniki:
około pół kg twardego tofu, pół łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia (do posmarowania brytfanny), ćwierć szklanki sosu sojowego, główka sałaty, 2 małe posiekane cebule, pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, pokrojony w kostkę pomidor, pół ogórka w plastrach, starta marchew, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki octu, ćwierć szklanki niesłodzonego soku z jabłek, 3 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Odsącz tofu z wody. Pokrój na 4 grube plastry, a każdy z nich jeszcze na połowę. Ułóż na natłuszczonej brytfannie, polej połową soku z cytryny i połową sosu sojowego, piecz 15 minut. Po tym czasie przewróć na drugą stronę, polej resztą soku z cytryny i sosu sojowego, piecz kolejny kwadrans. Przygotuj sos do sałaty: roztrzep ocet, sok z jabłek, musztardę, oliwę i czosnek. Polej poszarpane liście sałaty, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Na talerzach układaj liście sałaty, a na nich po kilka kawałków tofu.
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >