Mikserem utrzyj pół kostki masła i pół szklanki miałkiego cukru. Stopniowo dodawaj roztrzepane jajo, dobrze miksując po każdej porcji. Wrzuć starte i posiekane skórki cytrusów, drobniutko pokrojony kandyzowany arcydzięgiel i posiekane kandyzowane wisienki – dzięki tym dodatkom ciasteczka rzeczywiście będą przypominać ozdobione bombkami drzewka.
Wsyp szklankę mąki i przyprawy, na przykład zmielony cynamon lub goździki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto lekko spłaszcz, przełóż na folię i owiń nią. Włóż na prawie pół godziny do lodówki, aby stwardniało. Po wyjęciu z lodówki kulę umieść między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkuj na placek grubości około trzech milimetrów.
Wycinaj ciasteczka w kształcie choinki i układaj na wysmarowanych miękkim masłem blaszkach, zachowując niewielkie odstępy. Każde ciasteczko nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 10 minut, aż będą złoto-brązowe i sprężyste. Pozostaw na metalowej podstawce do wystygnięcia. Można je przechowywać w szczelnych pudełkach nawet dwa tygodnie.
Urszula Duda-Szelińska
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >