Mikserem utrzyj pół kostki masła i pół szklanki miałkiego cukru. Stopniowo dodawaj roztrzepane jajo, dobrze miksując po każdej porcji. Wrzuć starte i posiekane skórki cytrusów, drobniutko pokrojony kandyzowany arcydzięgiel i posiekane kandyzowane wisienki – dzięki tym dodatkom ciasteczka rzeczywiście będą przypominać ozdobione bombkami drzewka.
Wsyp szklankę mąki i przyprawy, na przykład zmielony cynamon lub goździki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto lekko spłaszcz, przełóż na folię i owiń nią. Włóż na prawie pół godziny do lodówki, aby stwardniało. Po wyjęciu z lodówki kulę umieść między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkuj na placek grubości około trzech milimetrów.
Wycinaj ciasteczka w kształcie choinki i układaj na wysmarowanych miękkim masłem blaszkach, zachowując niewielkie odstępy. Każde ciasteczko nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 10 minut, aż będą złoto-brązowe i sprężyste. Pozostaw na metalowej podstawce do wystygnięcia. Można je przechowywać w szczelnych pudełkach nawet dwa tygodnie.
Urszula Duda-Szelińska
Jak dobrać ekspres do swoich potrzeb? Przewodnik zakupowy
Domowy ekspres do kawy to niezwykła wygoda dla miłośników tego gorącego napoju. Na rynku masz do wyboru różne typy urządzeń, dlatego ważne jest dopasowanie go do własnych potrzeb oraz upodobań. To niełatwa decyzja, dlatego przedstawiamy praktyczne podpowiedzi, dzięki którym uda Ci się wybrać idealny ekspres.
Czytaj dalej >