Sabat Mabon to czas zbiorów i gromadzenia zapasów na zimę. Przygotuj w ten dzień magiczną mieszankę zbóż, orzechów i suszonych owoców i sporządź z niej musli. Dzięki niemu twój organizm będzie silny i dobrze odżywiony.
Ulubione płatki: kukurydziane, owsiane, pszenne itp. wymieszaj w równych proporcjach w dużej misce. Dodaj ulubione owoce suszone: figi, morele, rodzynki, banany, żurawinę i kilkanaście posiekanych migdałów lub orzechów (laskowych albo włoskich). Możesz też dołożyć kilka łyżek pestek dyni bądź słonecznika oraz siemienia lnianego.
Teraz zapal czerwoną świecę i ulubione kadzidełko, przesuń miskę z müsli nad ogniem, wypowiadając słowa:
„Demeter, bogini plonów i obfitości, otocz mnie opieką i pomóż mi zachować moje ciało w zdrowiu".
Powtórz tę czynność trzy razy. Na koniec przesyp müsli do szczelnego pojemnika, a świecę zgaś zwilżonymi palcami i zachowaj do innego rytuału.
Musli jedz przez całą jesień z sezonowymi owocami przynajmniej raz w tygodniu.
IP-K
fot. shutterstock
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >