Przed nowiem Księżyca robimy się głodni
Każdy nów Księżyca jest dziwnym czasem, rozstrajającym emocjonalnie i dietetycznie, a dokładnie ujmując – rozstrajającym wagowo. Przed nowiem możemy chodzić ciągle głodne, wręcz wygłodniałe, mieć ochotę coś, co jest okropnie tłuste, albo słodkie, albo ogromne: jak wielki kawał tortu albo największa pizzę 4 sery… bez warzyw. A dla każdego grzech dietetyczny jest czym innym. Niektórzy zwyczajnie nie lubią cukru, zdecydowanie wolą zjeść megaporcję makaronu albo sałatkę śledziową czy ogromną kanapkę z ciabaty z dużą ilością masła i ogórkami małosolnymi.
Nów Księżyca ma wiele znaczeń
W astrologii humanistycznej, która staje się popularna, nów jest czasem rozpoczynania nowych wyzwań i podejmowania decyzji. W tradycyjnej astrologii, ludowej, która jest bardzo żywa u nas, w Europie Wschodniej, nów jest czasem kumulowania energii i skrycia się, a nie rozpoczynania i impulsów.
Przed nowiem pomyśl, co najbardziej lubisz jeść
Zastanawiałaś się kiedyś właśnie nad tym – co, jakie danie, potrawę, przysmak, mogłabyś jeść do końca życia… i oczywiście nie tyć? Co to by było? Chleb, makaron, pizza? A może sałatka z czosnkonowo-majonezowym dressingiem (więcej sosu niż zieleniny), a może kruche ciasteczka z masą koskosową oblane czekoladą? A może jeszcze coś innego? Curry z ryżem? Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem? A może karpatka? Albo sernik… z rodzynkami?
Już na poniedziałek przygotuj sobie coś, co uwielbiasz. Albo zastanów się, gdzie się wybrać; jeśli jesteś na urlopie albo masz ochotę wyjść do ulubionej knajpy na właśnie to coś, co kochasz najbardziej. Gofra? Wielkiego burgera? Langosza? Albo cebularza?
Ostre i pikantne curry z warzywami
Nów Księżyca będzie w znaku ognistego Lwa dokładnie 16 sierpnia o godzinie 11:37 – mogą nas kusić słone i pikantne smaki. Doskonałym daniem będzie szybkie curry z warzyw pełni lata. Z papryki, cukinii, pomidorów, fasolki szparagowej (żółtej) z ziemniakami i marchewką, z dużą ilością chili i kuminu.
- Pokrój 2 cebule, obierz ząbki z całej główki czosnku – podsmaż na oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Dodaj łyżeczkę suszonego chili i kuminu.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki w plasterki.
- Chwilę podsmaż.
- Dodaj 2 papryki i fasolkę szparagową.
- Po 3 minutach – wlej szklankę wody, dodaj łyżeczkę soli.
- Duś po przykryciem ok 20 minut.
- Teraz dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory.
- Duś kolejne 15 minut, dodaj sól, pieprz.
- Podawaj posypane nacią pietruszki.
- Jeśli potrzebujesz więcej pikantności – dodaj ostrej pasty paprykowej!
Gnieciona sałatka z pomidorów i chleba
A jeśli nie masz ochoty gotować i jest ciepło – przygotuj gniecioną sałatkę z pomidorów i chleba z dodatkiem cebuli i oliwy.
- Pokrój pomidory, papryki, rozgnieć je w dłoniach.
- Dorzuć poszatkowaną cebulę i jeden ząbek czosnku, pomieszaj wszystko dłońmi.
- Pognieć w palcach, polej oliwą, dosyp grubej soli i gotowe.
Zjadaj ile chcesz – a potem przygotuj dokładkę!
fot: bonchan/schutterstock