Nie dość, że wspaniale smakują, to jeszcze chronią nas przed skutkami zbyt gorącego romansu ze słońcem. Wiosną i latem jedzmy je codziennie w dużych ilościach.
☛ Gorzka czekolada
A dokładnie kakao – zawarte w nim flawonoidy chronią skórę przed uszkodzeniami, są jak kojący plaster na słoneczne podrażnienia.
☛ Herbata
To przebogate źródło polifenoli, które są strachem na promienie UV. Poza tym wymiatają wolne rodniki, które dodają skórze lat. Najwięcej polifenoli ma biała herbata, zwana eliksirem młodości, potem zielona i czarna.
☛ Granat
Zawiera dużo witaminy C, która również zwalcza wolne rodniki.
☛ Pomidory
To nieocenione źródło likopenu, który chroni przed słonecznymi poparzeniami. Przy czym najskuteczniej działa nie ten z surowego pomidora, ale z przecieru, najlepiej z dodatkiem oliwy (kwasy omega-3).
☛ Brokuły
Zawierają sulforafan – przeciwutleniacz, który przeciwdziała powstawaniu oparzeń słonecznych oraz hamuje rozwój nowotworów.
Czy wiesz, że...
Olej kokosowy działa jak balsam przeciwsłoneczny o faktorze 2. Dlatego tuż przed wyjściem na słońce wsmaruj go w skórę. Tylko pamiętaj, żeby kupić olej czysty, nierafinowany!
IL
fot. shutterstock