Dziś dodajemy także kolejną informację – siła brokułów polega na tym, że potrafią również zwalczyć raka.
Są pomocne zwłaszcza w ochronie przed rakiem piersi, okrężnicy oraz prostaty. Dowodzą tego badania dra Paula Talalaya, wybitnego profesora farmakologii z USA. Profesor odkrył, że związek znajdujący się w brokułach o nazwie sulforafan ma moc blokowania raka. A największe jego ilości są w młodych kilkudniowych roślinach, czyli kiełkach brokułów. Warto zatem jeść je minimum kilka razy w tygodniu.
MLK
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >