Banany są bogate w magnez i potas, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Wszystkie te składniki przepędzają smutki i niepokoje!!
Z kolei jego skórka jest przepełniona przeciwutleniaczami, zawiera także potas i luteinę, dzięki czemu działa jak balsam.
Na sen
Przyczyn problemów ze snem jest bez liku. Mogą je wywoływać choroby, jak np. depresja, zaburzona praca serca albo wahania hormonalne. Ale najczęściej stoją za tym nerwy i stres. Jeśli właśnie ciebie trzymają w garści, naucz się ratować przed snem bananem. Po prostu go zjedz!
Na komary
Żeby na tobie nie siadały – smaruj się olejkiem waniliowym (komary go nienawidzą). A kiedy już ukąszą – ślad po upierdliwym krwiopijcy szybko posmaruj wewnętrzną częścią skórki banana. Zadziała jak balsam i złagodzi swędzenie.
Na kurzajki
Na twojej dłoni lub stopie pojawiła się brzydka brodawka? Przyłóż do niej wewnętrzną stroną kawałek skórki banana. Przymocuj przylepcem na noc. Stosuj, aż kurzajka odpadnie. (Podobno ten sposób uratował urodę boskiej królowej Egiptu, Nefretete...)!
UWAGA! Jest jeden warunek, żeby banan mógł działać cuda: owoc musi być dojrzały, a skórka dobrze umyta i świeża.
IL, PM
fot. shutterstock
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >