W zimie mamy słabszą odporność, włosy, skórę i serce
W tym czasie nadmiernie rośnie też ciśnienie, naczynia włosowate stają się wyjątkowo kruche i bardziej lepka robi się krew, przez co zwiększa się ryzyko zakrzepów, a w rezultacie zawałów. Jakby tego było mało, przez mroźne temperatury surowica krwi zmienia się tak, że spada nam odporność, a brak słońca pogarsza samopoczucie psychiczne.
Tylko czy naprawdę przez te kilka miesięcy musimy czuć się źle, obawiać się grypy i tycia? Nie! Sprawdźmy, jak powinna wyglądać zimowa dieta, która poprawia pracę organizmu, chroni przed chorobamii pomaga utrzymać świetną sylwetkę!
Nerki i pęcherz – zimowa moc i słabość
Zima według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej przynależy do żywiołu wody,tak jak pęcherz moczowy i nerki, które w tym okresie odgrywają największą rolę, chroniąc zdrowie całego organizmu. Spoczywa na nich trudne i ciężkie zadanie, dlatego też – nie wspierane odpowiednio chłodną i mokrą porą – słabną, o czym dają nam znać poprzez różne dolegliwości.
Nerki, chociaż są źródłem zarówno energii Yin, jak i Yang, to przede wszystkim są magazynem Yin, czyli esencji życiowej. Jako że są mocno połączone z układem hormonalnym, rozrodczym, kostnym i wydalniczym, to ich niedomaganie jest szybko odczuwalne i widocznew całym ciele – spada nam libido, siła woli, zaczynają siwieć i wypadać włosy.
A to tylko niektóre z objawów, bo charakterystycznymi oznakami złej kondycji nerek są także zaburzenia pamięci, szumy w uszach, osteoporoza, impotencja i bezpłodność, choroby tarczycy, zwyrodnienia kości i stawów czy różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne.
Pęcherz moczowy odprowadza zbędne płyny, co chroni organizm przed zatruciem toksynami. Gdy nie działa prawidłowo, zaburzony jest zdrowy przepływ energii w głównym meridianie z nim połączonym, a wtedy pojawiają się obrzęki, liczne stany zapalne, bóle kręgosłupa,
a nawet rwa kulszowa.
Dieta rozgrzewająca i upiększająca na zimę
Chcąc zachować (lub zbudować) silną odporność, a więc i zdrowie, i wygląd, trzeba wspierać energetykę nerek i pęcherza. Medycyna chińska robi to poprzez zasilanie i równoważenie dietą elementu Wody (Yin) i Ognia (Yang), korzystając nie tylko z przypraw i dodatków rozgrzewających, ale także tych odżywiających płyny ciała.
Wybieraj ciepłe (wzmacniające Yang) i mokre (odżywiające Yin) dania, np. mięsa, ryby i warzywa gotowane na parze lub pieczone, aromatycznie doprawione i długo gotowane zupy i kompoty. Zimą powinny dominować produkty odzwierzęce (główne źródła zasilania Yin) – surowe owoce i warzywa tylko jako niewielki dodatek (wyziębiają organizm).
Ważne jest też dostarczanie sobie codziennie smaków słonych i słodkich, które będą utrzymywać doskonałą równowagę cieplną i energetyczną ciała. Smak słony (sól) w diecie działa także leczniczo, wspomagając zimową regenerację. Zmiękcza guzy różnego pochodzenia, usuwa zaparcia, obrzęki, toksyczne gorąco, a nawet wypryski skórne.
Niezbędne jest rozważne zarządzanie smakiem ostrym, gdyż jego nadmiar będzie działać wychładzająco.
Aby nie przytyć do wiosny, lepiej nie jeść po godzinie 19:00, gdyż wtedy rozpoczyna się czas energetycznego minimum żołądka i to, co się w nim znajdzie wieczorem, odłoży się w boczkach.
Magiczne owoce i warzywa
W naszej szerokości geograficznej wrócić do zdrowia pomogą nam najtrwalsze jesienne owoce i warzywa, które wyregulują pracę Środkowego Ogrzewacza – część meridianu rządzącego kanałami wodnymi w całym ciele (dynia, marchew), wzmocnią naczynia krwionośne (kapusta, gruszki), nerki (fasola), jelita, płuca (kalafiory, selery, gruszki, pietruszka) i odporność (kapusta, fasola), ochronią serce (buraki, cebula), zwalczą wirusy i bakterie. Niezbędnym dodatkiem będą jedne z najcenniejszych wodnych klejnotów – algi, ostrygi i karp, jak i… akcenty śródziemnomorskie.
- Dynia i marchew – słodkie i ciepłe, stanowią bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów
- Pietruszka i seler – słodkie/gorzkie i ciepłe, usuwają wilgoć i przekształcają śluz, zapobiegając jego gromadzeniu, wzmacniają energię płuc
- Karp – słodki/słony, ciepły, odżywia i regeneruje wszystkie tkanki ciała, więc jest szczególnie cenny w rekonwalescencji
- Ostrygi – słone, chłodne, doskonałe źródło cynku i białka, wspierają długowieczność
- Glony – słone, chłodne/zimne, odżywiają Yin nerek, usuwają toksyczne gorąco, są źródłem jodu wspomagającego pracę tarczycy
- Ser pleśniowy – słony, chłodny, odżywia płyny ciała, jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia
- Oliwki – słone, chłodne, źródło NNKT i antyoksydantów, pobudzają wydzielanie serotoniny, co nie tylko pomaga walczyć z depresją, ale też sprzyja chudnięciu
- Pieczarki – słone, chłodne, odżywiają i wzmacniają nerki, usuwają nadmiar gorąca, źródło soli mineralnych
- Wieprzowina – słodka/słona, chłodna, odżywia tkanki i płyny ciała
Owijaj się czerwienią!
Codziennie wieczorami owijaj cały brzuch czerwonym szalikiem albo innym czerwonym, przyjemnym materiałem. Dzięki temu rozgrzejesz swoje nerki, a dogrzana skóra na brzuchu i boczkach będzie łatwiej spalać ukryty pod nią tłuszczyk. Na wiosnę będziesz miała talię osy!
fot:Gulcin Ragiboglu/shutterstock