Najlepsze pędy mają młode sosny rosnące na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach. Pędów nie myj, tylko usuń z nich łuski. Po zerwaniu, jeszcze tego samego dnia, pędy ułóż warstwami w dużym słoju i przesyp drobnym, białym cukrem (z jego ilością nie przesadzaj). Następnie słój nakryj lnianą czystą ściereczką, obwiąż szczelnie sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 7–10 dni.
Kiedy na dnie zbierze się gęsty płyn, syrop odcedź przez gazę do butelek z ciemnego szkła i przechowuj w lodówce. Aby nie zaczął fermentować, dobrze jest go wcześniej spasteryzować. O tej porze roku to doskonały lek na anginy i infekcje wywołane np. klimatyzacją lub przeciągiem. Jesienią i zimą nie tylko pomoże wykrztusić zalegający śluz, ale też podziała napotnie i wzmocni organizm dzięki sporej zawartości witaminy C.
Stosowanie: Dorośli i dzieci: 3–4 razy dziennie po łyżce.
Syropem sosnowym można też dosładzać napotną herbatkę z lipy.
Jesień w ajurwedzie to czas roślin, które nabierają leczniczej goryczki. Cierpki smak zawdzięczają taninie
Nadchodzi czas roślin, które o tej porze roku nabierają leczniczej goryczki. Przygotuje nas ona na zimną, mokrą porę i nie pozwoli się rozchorować. Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi.
Czytaj dalej >