Weź kilkanaście świeżych liści (najlepiej z rośliny 2–3-letniej), rozgnieć na miazgę, dodaj 2 szklanki miodu, 3 szklanki czerwonego wina i setkę spirytusu. Wszystko wlej do ciemnej butelki i odstaw na kilka dni do ciemnego i chłodnego miejsca. Pij 3 razy dziennie po jednej małej łyżeczce. Po 3 tygodniach zwiększ porcję, pijąc dużą łyżkę 3 razy dziennie. Po miesiącu wróć do picia 1 łyżeczki 3 razy dziennie. Kurację można przeprowadzić raz w roku i nie dłużej niż przez 3 miesiące. Pomaga na artretyzm. Pobudza apetyt, poprawia odporność i wzmacnia organizm.
Jesień w ajurwedzie to czas roślin, które nabierają leczniczej goryczki. Cierpki smak zawdzięczają taninie
Nadchodzi czas roślin, które o tej porze roku nabierają leczniczej goryczki. Przygotuje nas ona na zimną, mokrą porę i nie pozwoli się rozchorować. Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi.
Czytaj dalej >