Kurki - grzyby lekkostrawne i aromatyczne. Bogate w karoten. Są dobrym źródłem białka i choć witamin oraz minerałów w nich niewiele, to jednak warto z nich korzystać, bo pięknie się prezentują, pachną i smakują. Po prostu cieszą. Dobrze zniosą mrożenie. Będą jak znalazł późną jesienią.
Sympatyczne kluseczki
Weź:
- 150 g białego sera (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego),
- 3 średnie ugotowane ziemniaki,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- 1/3 szklanki mąki gryczanej
- oraz czubatą łyżkę białej mąki,
- około 200 g świeżych kurek,
- cebulę cukrową,
- kilka liści świeżej szałwii,
- 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- czubatą łyżkę masła,
- czubatą łyżkę serka mascarpone,
- sól ziołową i pieprz do smaku. Ziemniaki utłucz i połącz ze zmielonym twarogiem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Wbij jajko, dodaj oba rodzaje mąki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Porządnie wyrób. Masa powinna być bardzo wilgotna, ale nie może nadmiernie lepić się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej białej mąki.
Zrób małe kluseczki i gotuj je partiami we wrzątku (nie dłużej niż minutę od wypłynięcia na powierzchnię). Na patelni rozgrzej masło i przysmaż oczyszczone kurki z posiekaną cebulą. Po kilku minutach wrzuć posiekaną szałwię oraz dodaj mascarpone. Trzymaj na małym ogniu, aż serek dobrze się rozpuści. Dopraw do smaku, wsyp natkę. Wymieszaj z kluseczkami i podawaj.
Zupa-cud
Weź:
- około 400 g świeżych kurek,
- cebulę cukrową,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
- niecałe 2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego,
- kilka średnich ziemniaków,
- mały korzeń selera,
- 2-3 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- sól ziołową i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- łyżkę masła,
- pół łyżki oliwy,
- około 120 ml śmietanki 18%,
- świeży lub suszony tymianek,
- liść laurowy.
Kurki oczyść i umyj pod bieżącą wodą, zostaw na sicie do obe-schnięcia. Większe egzemplarze pokrój, małe grzybki zostaw w całości. Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek dość drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć cebulę, czosnek i kurki. Smaż na średnim ogniu, często mieszając. Nie trzymaj kurek na patelni dłużej niż kilka minut, bo stwardnieją. Zdejmij patelnię z ognia. Do wrzącego wywaru wrzuć warzywa pokrojone w kostkę oraz liść laurowy.
Gotuj do miękkości, co potrwa około 20 minut. Dodaj podsmażone kurki z cebulą i czosnkiem. Dopraw do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem. Dodaj połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu 5-10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj śmietany (najpierw łącząc ją z kilkoma łyżkami zupy odlanymi do kubeczka, potem dopiero z całością). Tuż przed podaniem dodaj resztę posiekanej natki. Zamieszaj i podawaj.
tekst: Iza Stefanek
fot. shutterstock