Migdałami rządzą Merkury i Wenus, planety, które są gwarantem inteligentnych posunięć, udanych romansów i osobistego czaru.
Migdały mają moc!
Te pyszne orzechy to sprawdzony sposób na mdłości, zgagę oraz... odchudzanie! Dzięki nim uporasz się z napadami głodu (tylko uwaga! – najwyżej mała garstka dziennie, bo same w sobie mają dużo kalorii).
Dodatkowo, jedząc je regularnie, zapobiegniesz nadciśnieniu, unikniesz zaparć i wzmocnisz mózg. Codzienna porcja migdałów obniża również poziom cholesterolu we krwi i łagodzi stany zapalne.
Migdały będą troszczyć się o twoje zdrowie, jeśli dodasz je do sałatek albo będziesz pogryzać jako przekąskę.
Marcepanowy rytuał na spełnienie życzeń
Migdały zmieszane z cukrem na marcepanową masę to doskonały dar na ołtarzu miłości, a także sposób, by nakarmić bóstwa wspomagające powodzenie w interesach. Jak go wykorzystać?
Przy pełni Księżyca albo kilka dni przed nią, ale koniecznie w piątek, weź kawałek marcepanu (najlepiej domowego) i zapakuj pięknie. Jeśli twoje życzenie dotyczy miłości, wybierz papier lub torebkę koloru czerwonego lub różowego, a jeśli pieniędzy lub pracy - zielony, żółty lub złoty.
Połóż paczuszkę pod wybranym drzewem (musi być zdrowe; najlepiej też, by rosło w twoim własnym ogrodzie, a jeśli wybierzesz park lub las, postaraj się o odosobnienie). Wolno i dobitnie wypowiedz swoje marzenie.
Agata Steff
fot. shutterstock
Czy jedząc ogórki kiszone, jesteśmy szczęśliwsi? W pewnym sensie tak! Zobacz, na czym polega magia fermentacji
Kiszonki, niegdyś podstawa wiejskiej spiżarni, wracają jako żywność prozdrowotna oraz element duchowej praktyki. Fermentacja to swoista magia przemiany, gdzie pod wpływem czasu, ciszy i niewidzialnej pracy bakterii coś zwyczajnego staje się czymś niezwykłym. „To, co żywe i kwaśne, oczyszcza umysł i ciało” – mówi ajurwedyjska maksyma.
Czytaj dalej >