Słodkie przekąski zawierają bowiem tryptofan, substancję niezbędną do produkcji serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Niskie stężenie serotoniny to ciągłe zmęczenie i ogólne rozdrażnienie. A do tego zimą poziom hormonu jest najniższy. Mechanizm sterujący jego wydzielaniem jest bowiem uzależniony od ilości i intensywności światła dziennego.
Uzupełniaj te braki! I jedz zdrowiej. Sięgaj po pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, i koniecznie warzywa. Od czasu do czasu można zjeść czekoladę, ale ciemną, z 70 proc. kakao i tylko dwie kostki.
Polub owsiankę. Łagodzi napięcia nerwowe i poprawia perystaltykę jelit, która jest zaburzona stresem i siedzącym trybem życia. Przyda się też wzbogacenie diety w szpinak, ser owczy, jaja, orzechy i fasolkę. Z nimi będziesz szczęśliwa.
Zuzanna Grat
Jesień w ajurwedzie to czas roślin, które nabierają leczniczej goryczki. Cierpki smak zawdzięczają taninie
Nadchodzi czas roślin, które o tej porze roku nabierają leczniczej goryczki. Przygotuje nas ona na zimną, mokrą porę i nie pozwoli się rozchorować. Ajurweda mówi, że każdy smak ma właściwości przywracania lub zaburzania równowagi energii w ciele. Cierpki ma charakter żywiołów Powietrza i Ziemi.
Czytaj dalej >