Słodkie przekąski zawierają bowiem tryptofan, substancję niezbędną do produkcji serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Niskie stężenie serotoniny to ciągłe zmęczenie i ogólne rozdrażnienie. A do tego zimą poziom hormonu jest najniższy. Mechanizm sterujący jego wydzielaniem jest bowiem uzależniony od ilości i intensywności światła dziennego.
Uzupełniaj te braki! I jedz zdrowiej. Sięgaj po pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, i koniecznie warzywa. Od czasu do czasu można zjeść czekoladę, ale ciemną, z 70 proc. kakao i tylko dwie kostki.
Polub owsiankę. Łagodzi napięcia nerwowe i poprawia perystaltykę jelit, która jest zaburzona stresem i siedzącym trybem życia. Przyda się też wzbogacenie diety w szpinak, ser owczy, jaja, orzechy i fasolkę. Z nimi będziesz szczęśliwa.
Zuzanna Grat
Dlaczego gdy dopada nas chandra, sięgamy po czekoladę albo ciastko?