Jak jeść zdrowo podpowie kolor oczu
Autorka książek o dietach Barbara Rias-Bucher w oparciu o założenia medycyny holistycznej opracowała wskazówki zdrowego żywienia zgodne z... kolorem oczu. Ta dieta nie jest tak restrykcyjna, jak np. dieta kapuściana. Należy ją traktować raczej jako raczej zbiór wskazówek, które wspomogą zdrowe nawyki żywieniowe. Oto one.
Zdrowa dieta - Oczy brązowe
Najsłabszym ogniwem w twoim organizmie jest układ pokarmowy i niebezpieczeństwo przekwaszenia. Dlatego uważaj na żołądek, wątrobę, woreczek żółciowy i jelita. Regularnie jedz śniadania. Przerwy między posiłkami nie powinny być zbyt długie. Nie jedz rzeczy zimnych i zbyt gorących. Unikaj jedzenia fast foodów. Jeśli musisz coś zjeść na mieście, zamiast kebaba, pizzy lub zapiekanki wybierz sałatkę warzywną. Nie spiesz się. Wolno przeżuwaj każdy kęs. Jedz dużo warzyw. W domu unikaj smażenia. Nie jedz zawiesistych sosów, szkodzi ci nadmiar tłuszczu.
Do diety dodawaj produkty z dużą ilością garbnika (sałata, borówki, jeżyny) i naturalnej goryczy (olej lniany). Twoim sprzymierzeńcem jest błonnik (otręby owsiane). Jedz karczochy, koper włoski, natkę zielonej pietruszki, śliwki, winogrona. Pij zieloną herbatę, herbatkę z łopianu, bratka.
Zdrowe odżywianie - Oczy niebieskie
Masz kiepską odporność. Szybko łapiesz przeziębienie, ciągle pojawia się katar i kaszel. Nie unikaj węglowodanów. Możesz jeść ryż, makaron, ziemniaki. Możesz mieć tendencje do bezsenności. Sięgnij po figi, daktyle, orzechy, sezam. Aby zregenerować mięśnie i stawy, jedz produkty bogate w oleje rybne i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby morskie, oliwę, olej lniany). Pomoże też nabiał (ser biały), zboża (pełnoziarniste pieczywo) i warzywa strączkowe (groch, fasola). Pij dużo wody mineralnej. Od czasu do czasu sięgaj po mleko kokosowe. Unikaj białego pieczywa, czerwonego mięsa, a także tłuszczów zwierzęcych.
Oczy zielone - jak zdrowo się odżywiać?
Osoby o zielonych oczach częściej cierpią na choroby układu pokarmowego. Masz kłopoty z trawieniem. Powinnaś więc jeść co 3–4 godziny. W diecie nie może zabraknąć błonnika (płatki owsiane, otręby, kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe, pestki, orzechy). Do picia polecamy wodę mineralną i herbatki ziołowe (mięta, rumianek). Zielonoocy są też wrażliwi na zimno. Najchętniej wygrzewałabyś się na słońcu. Skarżysz się na dolegliwości związane z pęcherzem i nerkami. Szczególnie zimą powinnaś uważać, by nie wyziębić organizmu. Pomogą w tym ciepłe, zawiesiste zupy, buliony, ostre przyprawy (pieprz, chili, imbir, goździki). Do picia najlepszy jest dla Ciebie sok z malin lub wiśni.
Tekst: Agnieszka Kowalik
Foto: unsplash