Dlaczego nerki są takie ważne?
Według medycyny chińskiej nerki otrzymują teraz najwięcej energii witalnej. Jednocześnie źle znoszą zimno, pod jego wpływem kurczą się i układ moczowy pracuje mniej sprawnie. Rola nerek dla zachowania zdrowia jest nie do przecenienia. Tworzą szpik kostny, kontrolują poziom minerałów we krwi, biorą udział w produkcji oraz oczyszczaniu krwi i przetwarzaniu witaminy D, dbają o równowagę kwasowo–zasadową, odpowiednie ciśnienie krwi, mają wpływ na oddychanie.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej nerki odpowiadają za naszą żywotność
A także uczucia i emocje. Gdy źle pracują, mamy problemy ze słuchem, wypadają nam włosy, czujemy się najbardziej zmęczeni po południu, między godziną 17 a 19, z byle powodu dopada nas strach i nie możemy pochwalić się silną wolą.
Zobacz także: Według medycyny chińskiej wygląd języka wskaże ci, na co chorujesz.
Czego nie lubią? Przede wszystkim nadmiaru soli, wówczas automatycznie wzrasta ciśnienie tętnicze. Źle znoszą przepracowanie, „zarywanie” nocy, częste marznięcie, seksoholizm. Problemy z nerkami mają kobiety, które urodziły wiele dzieci.
Jak zadbać o nerki?
Na ich pracę ma też wpływ niewłaściwa dieta, czyli potrawy bogate w konserwanty i tzw. polepszacze, nadmiar tłuszczów i białka zwierzęcego, a także produkty niezgodne z porą roku, np. nowalijki albo cytrusy w środku zimy.
Zimą na Twoim talerzu powinny znaleźć się karczochy, bakłażan, dynia, pasternak, seler naciowy i bulwiasty, cykoria, szparagi, różne odmiany fasoli, np. czarnej, mung, czerwonej, azuki, soczewica zielona i czerwona, groch włoski. Do potraw dodawaj szczyptę glonów morskich, czasami sos shoyu i tamari.
Jedz niewielkie ilości miso, marynat i kiszonek. Z owoców najzdrowsze są winogrona, jeżyny, borówki amerykańskie, żurawina i niedostępny u nas zimą arbuz. Pamiętaj o zbożach, szczególnie jęczmieniu w postaci ziarna, kaszy pęczak i płatków, a także o brązowym ryżu, pszenicy i prosie.
Pij uzdrawiające napoje
- Każdego dnia jedz 400 g posiekanej drobno kapusty albo pij wyciśnięty sok.
- Moczopędnie działa też biała rzodkiew. 2–3 łyżki stołowe drobno startej świeżej rzodkwi włóż do woreczka z gazy i wyciśnij sok. Dodaj szklankę wrzącej wody i 1–2 krople sosu sojowego shoyu lub tamari. Pij dwa razy dziennie.
- 1–2 łyżeczki bazylii zalej szklanką wrzątku, zaparzaj przez 10 minut, odcedź i wypij ciepły napój.
- Łyżeczkę suszonych korzeni pokrzywy zagotuj, dodaj łyżeczkę liści i zaparzaj w termosie przez 20 minut.
- 1–2 łyżki stołowe korzenia, łodyg i liści łopianu zagotuj w filiżance wody, a potem zaparzaj jeszcze przez 10 minut. Pij 2–3 razy dziennie.
- Na kłopoty z nerkami dobra jest także herbatka rumiankowa, z krwawnika pospolitego i mącznicy lekarskiej.
Ćwiczenie na wzmocnienie nerek
Dobrze zrobi Ci proste ćwiczenie. Usiądź na podłodze z wyprostowanymi nogami. Dłońmi złap palce stóp. Gdy czujesz, że Twoje ciało rozciągnęło się maksymalnie, postaraj się rozluźnić i weź dwa głębokie oddechy.
Kama
Na podstawie książki Bożeny Żak-Cyran: „Jedz i żyj zgodnie z porami roku”, wyd. Galaktyka.
fot. pixabay.com