[ x ]

Nowe zasady dotyczące cookies:

Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się , jak to zrobić. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Magiczny grzybek tybetański

Magiczny grzybek tybetańskiKefir przygotowany z grzybka tybetańskiego odchudza i to bardzo skutecznie!

Grzybek tybetański to nic innego jak galaretowate ziarna przypominające nieco malutkie różyczki kalafiora. Po zalaniu ich mlekiem i odstawieniu na 24 godziny w ciepłe miejsce otrzymujemy pyszny mleczny napój o smaku kefiru – dlatego grzybek jest też nazywany ziarnami kefirowymi.

Według legendy zostały one przekazane tybetańskim mnichom przez bogów. Dzięki kefirowi z grzybków święci mężowie cieszyli się świetną kondycją fizyczną i intelektualną. Napój odbudowuje bowiem równowagę na wielu płaszczyznach – odporności, wagi, wyglądu skóry oraz ciśnienia. Dodaje sił i dzięki niemu można poczuć się młodziej.

Najlepsze jest jednak to, że kefir można przygotować w domu. Wystarczy kupić ziarna kefirowe – dostępne w sklepach typu natura (10–20 zł za 100 g) – i dwie łyżki zalać szklanką mleka. Już po 24 godzinach eliksir jest gotowy do picia.

Jednak kategorycznie nie wolno zjadać grzybka, czyli ziaren. Zawsze należy je odcedzić od płynu i przepłukać na plastikowym sicie pod bieżącą wodą, a potem ponownie zalać mlekiem. Grzybek będzie się rozmnażał, wtedy zalewa się go odpowiednio większą ilością mleka.

Z nadwyżek kefiru można przygotowywać maseczki i odżywki. Po 20 dniach kefirowej kuracji powinno się zrobić 10 dni przerwy, w tym czasie grzybek można ususzyć albo zamrozić.

reklama


Drożdżowo - miodowa odżywka do włosów

Weź: szklankę kefiru z grzybka, łyżeczkę drożdży i taką samą ilość miodu. Wszystkie składniki wymieszaj i nałóż na włosy, po kwadransie spłucz je i umyj szamponem.

Rumiankowa maska na paznokcie

Dwie łyżeczki albo torebkę rumianku zalej połową szklanki wrzątku, po ostudzeniu dodaj pół szklanki kefiru. Zanurz dłonie w płynie na kwadrans, po tym czasie spłucz i wsmaruj krem nawilżający.

Piling do ciała

Wymieszaj szklankę kefiru i szklankę gruboziarnistego cukru. Papką wymasuj całe ciało. Spłucz letnią wodą.


IL
fot.shutterstock.com

Oceń artykuł: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.25

Komentarze aktywne jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Aby dodawać komentarze Zaloguj się »
Nie masz jeszcze u nas konta? Zarejestruj się »

Komentarzy: 1
 
~monikazgd Dodany: 10.06.2014r. o godz. 20:41
nie wiem dlaczego tak to się nazywa. To grzybki kefirowe. Tybetańskie mogą mylić, że są z tybetu i dodawane do kefiru czy coś w tym styku, ale faktem jest, że kefir ma cudowne właściwości i powinniśmy pić go praktycznie codziennie. Na chudzianka.pl/k efir-maslanka-i -warzywa-na-odc hudzanie-zdrowi e-w-szklance-i- na-talerzu piszą nie tylko o super właściwościach kefiru ale i maślanki. Naprawdę warto pić te produkty.