Dieta niełączenia

Masz problemy z trawieniem, wzdęty brzuch i zaparcia? Spróbuj zmienić sposób odżywiania i nie jeść razem węglowodanów i białek. Poczujesz się lepiej i… schudniesz!

William Howard Hay, amerykański lekarz, dawno, bo w latach 20. ubiegłego wieku, opracował specjalne menu dla swoich pacjentów cierpiących na zaburzenia trawienia. Dziś ten system odżywiania jest nadal bardzo popularny (bo skuteczny!), a większość z nas zna go pod nazwą „dieta niełączenia”. Wiele lat temu propagowała ją dietetyczka Maja Błaszczyszyn.

W dobrej parze
Zdaniem dr. Haya żywność dzieli się na trzy grupy: produkty białkowe, węglowodanowe i neutralne. Dwóch pierwszych grup nie można ze sobą łączyć, ponieważ są inaczej trawione przez organizm. Jeśli to robimy, mamy problemy z trawieniem i przybieramy na wadze. Na szczęście i produkty białkowe, i węglowodanowe możemy łączyć z żywnością skrywającą się pod hasłem: produkty neutralne. Oczywiście możemy też dowolnie komponować żywność z tej samej grupy.
Ale cały cymes tej diety polega na tym, aby poznać, do jakiej grupy należy żywność, ponieważ dr Hay zrobił podział, który w zdziwienie wprawić może niejednego dietetyka...

3 grupy produktów

Białka: gotowane i pieczone mięsa oraz ryby, wyroby z soi, jajka, mleko i żółte sery, truskawki, maliny, jeżyny, kwaśne jabłka i gruszki, morele, brzoskwinie, wiśnie, winogrona, pomarańcze, grejpfruty, herbaty owocowe, soki owocowe, wino wytrawne.

Węglowodany: pszenica, żyto, ryż, pieczywo, makaron, kasze, ziemniaki, słodkie jabłka, miód, mąka ziemniaczana.

Neutralne: tłuszcze, jogurt, kwaśna śmietana, twarożek, maślanka, kefir, wędzone wędliny, surowe mięso, wędzone ryby, brokuły, kalafior, buraki, kiszona kapusta, seler, szpinak, pomidor, marchewka, cebula, cykoria, kukurydza, szparagi, grzyby, kiełki zbóż, zioła i przyprawy, orzechy, bulion warzywny, herbaty ziołowe, żółtko.

Agnieszka Kowalik



Przykładowy jadłospis:

* śniadanie
musli z mlekiem sojowym lub 2 kromki pieczywa z dżemem lub 2 plasterki piersi indyka, kilka liści sałaty

* drugie śniadanie
4 plasterki mozzarelli, pomidor lub grahamka z masłem i pomidorem lub owoce

* obiad
brązowy ryż zapiekany z jabłkami lub pierś kurczaka gotowana na parze z sałatką z różnych rodzajów sałat, łyżki oleju i natki pietruszki

* podwieczorek
owoce lub musli z bananem lub warzywna surówka z sosem winegret

* kolacja
fasolka szparagowa z łyżką roztopionego masła lub grzanki z pełnoziarnistego chleba z miodem lub pieczona ryba z surówką warzywną

reklama

Oceń artykuł: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Komentarze aktywne jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Aby dodawać komentarze Zaloguj się »
Nie masz jeszcze u nas konta? Zarejestruj się »